sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Mekkomalli v:lta1966 Texasista

On tämä globaali maailma niin ihmeellinen! Olen ollut aina hiukan viehtynyt 1960-luvun tyylisiin mekkoihin. Selailin kerran vähän inspiraation lähteeksi Googlen kuvahaulla 1960-luvun mekkokaavoja. En etsiskellyt mitään tiettyä, kunhan vaan halusin katsella aikakauden mekkotyylejä. Mielessä oli ideoiden hakeminen hyllyssäni olevia Marimekko-kankaita varten.

Löysin kivan mallin ja kun klikkasin sitä, niin ilmeni, että kyseinen kaava olisi mahdollista saada Etsy:n kautta ja sitä myi eräs rouva Texasista.Vain yksi kaava oli saatavilla ja tuntui niin hauskalta ajatukselta tilata se rouvalta toiselta puolelta maailmaa ja minähän sitten tilasin.


Taisi kyllä olla vähän hintava (jotain 15 dollaria), mutta oli ihan vastustamaton ajatus saada aito 1960-luvun kaava. Mallissa oli vielä paljon vaihtoehtojakin hihojen suhteen ja ymmärsin että mallista oli olemassa koot 8-20.


Pari viikkoa meni ja sitten se tupsahti kotiin suoraan postiluukusta. Hieno avaamattoman näköinen Simplicityn kaavapaketti ja kaava vuodelta 1966! Meni pari kuukautta ennen kuin tohdin edes avata tuon kaavapaketin. Ajattelin,etten edes raski leikata tällaista aarrekaavaa, vaan jäljennän mallin koon 14/16 mukaan kaavapaperille.

Jännittyneenä rupesin viime sunnuntaina kaavapakettia sitten avaamaan. Heti kävi ilmi, että kaava olikin leikattu jo valmiiksi ja se oli vain kokoa 20, pienempiä kokoja ei ollut edes lainkaan piirretty kaavaan! Kun tarkemmin katsoin, niin  näinhän siinä paketin kannessakin lukee. Tilatessa en vain sitä ollut huomannut.

No,onnittelin itseäni siitä, ettei ainakaan olisi liian pieni. Vertasin seuraavaksi mekon takakappaletta istuvaan Burdan kotelomekkokaavan takakappaleeseen. Kaava näytti saumavaroineen vain hieman isommalta kuin kokoa 44 oleva mekkokaava. Saumavarat kaavassa oli merkitty 1,5 - 2 cm:n levyisiksi. 

Koko 20 on 1960-luvulla varmasti ollut pienempi kuin se on nykyisin. Ja mistä näistä mitoituksista edes mitään ymmärtää, kun kaikki on tuumissa. Mekko oli yllättävän pitkä ja aikaisempi omistaja olikin taittanut kaavaa vyötärön yläpuolelta vähän lyhyemmäksi: nuppineulat olivat edelleen paikallaan :D.

Päädyin leikkaamaan mallin suoraan kaavojen mukaisena ilman saumavaroja. Kankaaksi tässä tilanteessa valikoitui turkoosi-valkopilkullinen puuvilla-kangas,joka aikaanaan hankittiin sisutusta varten. En uskaltanut alkaa suoraan Marimekko-kankaalla tätä leikkelemään.Kaavassa on kyllä makeat leikkaukset etukappaleessa, etusivukappaleen sauma yhdistyy rintamuotolaskokseen hauskasti. Tällaista leikkausta en ole missään nähnyt ja onneksi englanninkielinen ompeluohje oli tallella. Oikein kihisin innosta leikellessäni. Joku intuitio sanoi, että tämä kaava on varmasti hyvä :).

Tässä vielä pari lähikuvaa mekon kaavan osista ja kaavan ihanasti kellastuneesta, mutta selkeästä ompeluohjeesta. Etuosan tekeminen oli yllättävän helppoa!


Tässä vielä lähikuva tuosta sauma/muotolaskoksesta valmiina.
Siitä vaan nyt joku taitava ompeilija-kaavoittaja kokeilemaan tällaista leikkausta :).

Eka sovituskuva. Yllättävän hyvin istuu jo. Vähän otin tämän jälkeen vielä sisään sivusaumoista ja yllättäen myös helma on aivan liian pitkä. Kaavan ohjeen mukaan muotokaitaleet kuului tikata oikealta puolelta, mutta jätin sen tekemättä, koska se sopii mielestäni paremmin yksiväriseen kankaaseen (eikä ollut sopivan väristä lankaakaan).
Tässä valmiina! Voi kun voisi lähettää Texasin rouvalle terkkuja, tämähän on aivan mahtava kaava!!!

Tämä hehkeä vaaleanpunainen huivi käy kyllä somasti turkoosin kanssa. Tämä mekko osallistuu HommaHuone-blogin värihaasteeseen ja siinähän kysyttiin, että minkä kanssa yhdistäisit turkoosin. No valkoisen ja vaaleanpunaisen siis. Ihku huivi on peräisin Istanbulista, mieheni siskon minulle tuoma.Pitihän sitä nyt vähän ulkokuviakin saada, joten piipahdin pihalla. Oli vaan aivan hirrrmuinen tuuli, futismaalikin oli mennyt nurin ja hieno runkoruusunikin katkennut.

Kivasti kyllä tuo vihreä ruohikkokin sopii turkoosin ja vaaleanpunaisen kanssa. Montaa kuvaa ei tässä kyllä tarjennut ottaa.

Summa summarum, tämä oli kyllä hauska kokemus tämä Texasilaisen rouvan kaavalla ompelu! Näin jälkikäteen ajatellen on uskomaton sattuma, että kaava oli sopiva, kun en tajunnut sitä kokoasiaa tilatessani. Jos olisinkin ollut joku pikkuriikkinen nainen, niin eihän tästä mitään olisi tullut! 

Kävin vielä uudelleen katsomassa 1960-luvun malleja (klik tästä) . Tällaisia ihanuuksia löysin tällä kertaa, jotka olisivat täältä Suomesta vain muutaman klikkauksen päässä. Jos innostut sinäkin tilaamaan, niin olehan tarkkana noiden kokojen kanssa!!!


2 kommenttia:

  1. Ihastuttava kaava ja malli! Näitä kaavoja joskus löysin ätini varastoista. Hän ompeli juurkikin 60- ja 70- luvuilla paljon vaatteita itselleen ja meille lapsille. Nuo leikkaukset ovat hienot ja mekosta tuli juurikin niin naisellinen kuin toivoit. Oma hartialinjani ei tahdo noihin vaatteisiin mahtua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Olenkin kuullut siitä, että 1960-luvun kaavoissa on usein ahtaat hiha-aukot yms. Tässä varmaan pelasti se, että tuo koko 20 oli niin iso, ettei sitten mistään ruvennut kinnaamaan. Voi sinua onnellista, jos sinulla on äidin kaavavarastoja! Ehkä sitä hartialinjaakin saisi vähän muokattua sopivaksi ja näitähän voisi varmaan tehdä myös vähän tukevammasta joustavastakin kankaasta :).

    VastaaPoista