perjantai 13. toukokuuta 2016

Kukallista kesämekkoa pukkaa

Kesähelteet iskivät ihan puun takaa, eikä kaapissa tietenkään ollut yhtään valmista vilpoista kesämekkoa. Olin lähdössä Tallinnaan ja päivää ennen Eurokankaassa alkoi 20 %:n ale. Kävin haalimassa sisustuskankaita puutarhakalusteita varten ja samalla tuli tietysti piipahdettua palaosastollakin. Siellä käsityöpuuvilloissa päällimmäisenä loikoili tämä ihana kukallinen lilan sävyinen kangas. Käsityöpuuvillat ovat kapeita, mutta arvioin, että palasesta saisin juuri ja juuri mekon tehtyä.
Aloitin illalla noin klo 19 aikaan ja mekko valmistui muiden askareiden lomassa juuri parahiksi noin klo 23 maissa. Käytin kaavana Mekkotehdas aikuiselle-kirjan Aino-mekkoa ja 2/2014 Ottobre-lehden holkkihihaisen mekon (malli 19) yläosaa, jonka hihoja vähän omasta päästäni vielä jatkoin. Ekaa kertaa siis niin sanotusti kuosittelin leikatessa näiden kahden kaavan avulla. Ja sain mallin, johon olen tosi tyytyväinen. Mekko on päällä ihanan ilmava. Tämän tekee myös todella nopsasti, kun ei tarvita vetoketjua, hihan istutusta eikä vuorta.


Tästä kuvasta näkyy vähän, miten kaava syntyi :). Tämä onkin muuten eka ulkona leikattu mekkoni.


Mekon hellekelpoisuus tuli hyvin testattua helteisessä Tallinnassa. Kangas oli vilpeää ja hyvin laskeutuvaa ja mekossa oli tosi mukava olla. Laivan shopista löytyi jo menomatkalla mekkoon sopiva ryppyhuivi ja pirtsakka punainen laukku. Ai että olin tyytväinen, kun eivät olleet edes hinnalla pilattuja :).
Toinen samantyyppinen mekko syntyi Marimekon Lokki-kankaasta, joka on ollut hyllyssäni jo monta vuotta. En saanut kangasta riittämään yhtä pitkiin hihoihin. Nyt tuli vain holkkihihat, siis vielä vilpoisempi malli kuin edellinen. Aino-mekon rintamuotolaskokset laitoin, niin tähän kuin tuohon edelliseenkin, vaikka holkkihihaisen mekon kaavassa ei sellaisia ollut. Mekon löysä malli mielestäni vaati ne. 

Tästä on tullut ihan suosikkimekkoni, sillä rakastan kankaan vaaleanpunaisen ja punaisen väriyhdistelmää. Plussaa sekin, että tämäkin mekko passaa hyvin yhteen uuden käsilaukkuni kanssa:).

Myös pikkuneidille tuli kiirus tehdä kesämekkoja. Päiväkodin pihalla on kuuma, eikä meillä ole juurikaan ehditty vielä kesävaatteita ommella. Päätin tehdä nyt hänelle vähän keltaisia juttuja, kun HommaHuoneen värihaasteessa on vuorossa keltainen kuu :).

Tartuin ensimmäistä kertaa Mekkotehdas-kirjaan ja piirsin sieltä Orelma- mekon kaavan. Tein ensin Orelma-mekon kirjavasta kukkakankaasta, jossa on myös keltaisia kukkia. Tykästyin heti mekon malliin. En laittanut taakse nappihalkiota, vaan jätin pääntien niin isoksi, että pieni pellavapää mahtuu siitä läpi.
Tuunasin äkilliseen mekkotarpeeseen pikkuneidille myös edellisen vuoden kesävaatteista vähän nopeatekoisia mekkoja. Kierrätyshenkisenä ja vähän säästäväisenäkin tykkään hyödyntää pieneksi jääneet valmisvaatteet mekkomateriaalina. Minua ei ollenkaan haittaa se, että vaate ei ole kokonaan itse tehty :). Nautin siitä, kun joku nätti valmisvaate saa jatkoaikaa tuunauksen avulla. 

Aloitin tämän vuoden kesämekkotuunaukset keltapilkullisesta H&M T-paidasta, johon yhdistin keltaisen brodyyrimaisen kankaan (T-paita on kokoa 92, mutta löysä malli). Alushameeksi laitoin tyllialushameen, jonka tein ottamalla liian pienestä kokoa 92 olevasta Zaran tyllihameesta vyötärökuminauhan pois ja ompelemalla tyllin kiinni T-paidan reunaan.Uskomatonta, että nyt kokoa 110 käyttävälle näistä sai vielä tehtyä jotain!

Ompelin pisteeksi i:n päälle vielä brodyyrikankaasta rusetin koristeeksi. Tästä tuli heti tytön suosikki johtuen varmaan tuosta tyllialushameesta.
Sain kaverilta kauniin keltakukallisen Zaran mekon, joka oli jäänyt pieneksi hänen tytölleen. Mekko oli tosi ihana, mutta liian lyhyt myös meidän tytölle. Zaran mitoitukset on ylensä muutoinkin aika kikkanoita.
Yläosa meni kuitenkin vielä päälle, ja kaula-aukko sai lisää joustoa, kun laitoin olemassa olevaan nappihalkioon napin sijaan lyhyen ruutukankaalla päällystetyn kuminauhan. Helmaan tuli samaa kaunista siniruudullista kangasta. Vaaleansininen tuo keltaiset kukat kyllä kivasti esiin. Näin pienillä fixauksilla saatiin kyllä nyt tosi nätti mekko täksi kesäksi! Olen aivan heikkona noihin keltaisiin kukkiin, tällaisen mekon haluaisin itsellenikin.
Tämä  H&M:n kukka T-paita oli suosikkini viime kesältä. Yhdistin siihen hempeän kankaan helmaksi ja tästäkin saatiin nopsasti soma hulmuava kesämekko päiväkotiin. Niin mukava se oli, että tyttö halusi jopa nukkua se päällä.

Isoveli puolestaan sai helleasukseen tuunatut shortsit katkaistuista college-housuista. Lahkeiden käänteisiin on  ommeltu värikästä vihreätä puuvillakangasta. Menopelinä on lasten isän vanha Volvo :).

No nyt on päästy kesämekkosesongin alkuun, mutta lisää on tulossa seuraavassa numerossa :). Minulla on pari ihanaa keltaista kukallista mekkokangasta itsellenikin, joista toivottavasti saan mekot valmiiksi ommeltua vielä keltaisen toukokuun aikana. Kunhan aurinkoiset ilmat nyt vaan jatkuisivat, että kaikille ihanille kukkahömpsötyksille olisi paljon käyttöä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti