torstai 19. toukokuuta 2016

Erään Jackie-mekon tarina

Olin viime syksynä Tallinnassa ja löysin sieltä AIVAN ihanan kankaan. Kyseessä oli pieni kangaskauppa samalla kadulla, jossa on Kangadzungel XXL-kangaskauppa eli Tartumaantiellä. Se oli pieni liike, mutta siellä oli satsattu laadukkaisiin ja muodikkaisiin kankaisiin. 

Olen aina ollut heikkona vaaleansiniseen ja kaupassa silmäni kiinnittyivät tähän Chanel-tyylisen kankaan kauneuteen. Se ei ollut mitään superedullista (18 euroa/metri), mutta tällaisesta kauneudesta olin kyllä valmis hiukan maksamaan. 

Kangas oli joustavaa ja aika paksua, eikä siis ihan parasta mekkomateriaalia. Ostin sitä kuitenkin vajaa pari metriä, koska kankaassa oli jotain ihanaa vanhanaikaista glamouria.

Halusin tehdä mekon Jackie Kennedy -kaavalla kirjasta Famous frocs (Ihanat vintage-mekot). Halusin mekkoon kuitenkin hihat ja tein samalla omakeksityllä yhdistelmäkaavalla, jolla tein kerran yhden mustavalkoisen mekon klik tästä Wieninmatkalle. Hameosa on siis Jackie-mekosta ja yläosa Janina Frostell-mekosta. 

Tällä kertaa ei mennyt yhtä helposti kuin tuon mustavalkoisen mekon kanssa. Jotenkin kangas oli paksua eikä oikein meinannut sopeutua malliin. 

Käänsin kaula-aukon kaksoistikkauksella, mutta se ja vasemman hihan kohta edelleen vähän "vetää" toiselta puolelta. En tiedä olisiko pitänyt tehdä sisävaralla, mutta kun kangas on toisaalta niin paksua, etten halunnut tehdä niinkään. Osaisiko joku kokeneempi ompelija sanoa, miten tämän "vetämisen" saisi korjattua?Hihatkin vähän tekevät ryppyä, pitäisiköhän niitäkin kaventaa?


Tein ensin mekon helman rullapäärmeellä. Tässä kaukaa otettu kuva siitä versiosta :). Ei sopinut rullapäärme näin paksuun kankaaseen, minulla oli tuon helman kanssa jotenkin hassu olo mekossa. Fiilis parani huomattavasti , kun käänsin helman joustavalla kanttinauhalla päärmeeksi ja ompelin kanttinauhan lopuksi käsin kiinni nurjalle puolelle. Helmaan olen nyt tosi tyytyväinen. 

Tämä mekko on ollut varsinainen oppimisprosessi paksujen kankaiden suhteen.


Tässä mekossa kuitenkin VAAN on jotain ihanaa, ja minulla on tosi naisellinen olo se päällä. 


Tämän postauksen jälkkeen meinaan vielä kerran ratkoa mekkoa vasemman olan kohdalta ja yrittää saada sen istumaan paremmin :). Mekkoa on kivempi käyttää, jos mikään kohta ei häiritse. Halusin kuitenkin tänään jo laittaa sen päälle pienistä puutteista huolimatta.

Onko sinulla ollut joku ompeluprojekti, jossa olet vihdoin päässyt vaikeuksien kautta voittoon? Sellaisista mekoista tulee sitten jotenkin erityisen rakkaita, kun niiden tekemisessä on ollut vähän enemmän  haastetta. Vaikkei se silloin mekkoa tekiessä ja ratkoessa siltä tunnukaan :D.

4 kommenttia:

 1. On kyllä todella kaunis kangas ja oiva mallivalinta. Pääntien alavaraanhan voisi käyttää jotakin aivan muuta kangasta, esim ohutta trikoota. Joustavien kankaiden kanssa en yleensä käytä tukikkangasta, vaan ompelen framilonin siihen pääntien reunaan. Se estää venymisen, mutta muuten ei tule paksua. Voi olla, että tällä kankaalla sinulle kävisi myös rintamuotolaskos tuonne sivuun? Ryppy oikeastaan osoittaa sen hyvin. Hihaa mietin, onko kädentie liian ahdas tai hiha liian pitkä sieltä kainalosta? Toivottavasti nämä pähkäilyni eivät aiheuta sinulle ahdistusta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sanne-Maija, kiva kun kommentoit tähän, sinulla on niin hyvä asiantuntemus ❤️ Mekossa on kyllä rintamuotolaskos. Mutta ehkä se on liian lyhyt tai kapea. Kiitos myös noista pääntievinkeistä ja hihavinkeistä 😄Tätä kangasta on hankala ratkoa, joten täytyy kyllä harkita, mitä uskaltaa tehdä. Mekko tuntuu ihan hyvältä päällä ja kun huivin kietaisee kaulaan niin pääntiekään ei niin häiritse. Vähän vaan harmittaa kuitenkin kun on niin nätti kangas, ettei ihan istu. Täytyypi tuumata vähän, Ja ei, ei yhtään ahdista, vaan kiva oli saada apua👍👍👍😍😍😍

  VastaaPoista
 3. Tosi kaunis mekko ja ihanat kuvat. Jackie O on minunkin suosikkikaava, vaikka en oo tehnyt vielä hihallista versiota. Hyvin toimii.

  VastaaPoista
 4. Kiitos💕 Minä haluaisin tehdä sen hihattomankin näin kesäksi, sekin on niin ihana. Kerran taisin ihailla blogissasi jotain kaunista Jackie-mekkoa ja
  kun ompelukurssillani opettaja sattui tuomaan kirjan sinne, niin sainkin kaavan kätevästi. Sittemmin oli kyllä pakko tilata omakin kirja 😄

  VastaaPoista